...تاریخ مردم خوانسار

History of Khansar People

...تاریخ مردم خوانسار

History of Khansar People

...تاریخ مردم خوانسار

برای شناخت خصیصه و سرشت یک جامعه، هیچ نموداری بهتر از نوع تاریخی که می نویسد یا نمی نویسد نیست (ای. ایچ. کار)


استفاده تمام یا بخشی از مطالب و مقالات این وبگاه بنابر اخلاق پژوهشی با ذکر منبع و نویسنده مطلب بلا مانع است .
با تشکر حسین تولایی خوانساری

آخرین نظرات

                                                                


از خاندا­نهای معروف خوانساری که در نشر و کتابفروشی، نقش مهمی را در ایران ایفا کردند و همچنان اینکار بدست نوادگانشان ادامه دارد به موارد زیر می توان اشاره کرد: ... 

انتشارات علمی­ها

از حاج علی اکبر کتابفروش خوانساری، نیای خاندان علمی ها، پیش از این یاد شد .فرزند او حاج محمداسماعیل علمی که تا 1320 ش. حیات داشت، مدت20 سال از عمر 65 ساله اش را در دورة پهلوی اول به کتابفروشی، چاپ و نشر مشغول بود.  نام علمی را او در دورة رواج شناسنامه برای خود برگزید و 5 پسرش و 15 نوة پسری و چند نوة دختریش پس از او در زمینه های نشر، کتابفروشی، چاپ و پخش فعالیت کرده­اند، و شماری از آنان هنوز هم از ناشران فعال کشور به شمار می­آیند.  سهم این خاندان­، به رغم تفاو­تهایی در روش و منش برخی از اعضای آن، در نشر ایران بسیار درخور توجه است. حاج محمد اسماعیل، نسل دوم از پنج نسل خاندان علمی، گذشته از کتابفروشی، در دورة پهلوی اول از هند کتاب فارسی می آورد و می فروخت . او در سفری به مشهد از رو­سها یک دستگاه چاپ سنگی خرید، به تهران انتقال داد در کوچة حاج نایب در ناصرخسرو چاپخانة کوچکی به راه انداخت و چند کتاب هم برای خودش منتشر کرد. از آثاری که او انتشار داده است اطلاع دقیقی در دست نیست، اما فعالیت چند جانبه­اش موجب شد که پسرانش با جنبه­های مختلف نشر و فعالیتهای وابسته به آن کم و بیش آشنا شوند.

 پسر بزرگش محمدعلی علمی( 1276 - 1356 ش) 8 پسر ناشر از خود باقی گذاشت. محمدعلی علمی ادارة کتابفروشی پدرش را به دست گرفت و در دورة پهلوی اول به کار نشر هم مشغول شد، اما فعالیت انتشاراتی او و برادرش علی اکبر علمی از دهة 1320 ش به بعد قابل بررسی است.­ «انتشارات علمی»،« نشر علم» و« انتشارات سخن» که از ناشران فعال امروز هستند، به دست چند تن از فرزندان او اداره می­شوند.

                                                                      

                                                




   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


انتشارات اقبال

 

حاج محمد باقر کتابفروش، از خوانسار­یهایی که در تیمچة حاجب الدوله، کتابفروشی داشتند و پیشتر به او اشاره شد، نیای خاندان اقبال است. پسرش حاج محمد رحیم و نوه اش محمدحسین اقبال کتابچی بود که در دورة قاجار کتابفروشی میکرد و بعداً شرکت نسبی حاج محمدحسین اقبال و شرکا را تاسیس کرد و کتا­بهای درسی و تقویم و سالنامه انتشار داد .جواد اقبال، فرزند محمدحسین، فعا­لترین عضو خاندان اقبال، از 1316 ش. در کتابخانة پدرش در راستة ناصرخسرو، در محلی که اکنون کاخ وزارت دارایی است، به شاگرد کتابفروشی مشغول شد و چند سال بعد مسئولیت ادارة کتابفروشی و چاپخانة پدرش را به عهده گرفت .کتابفروشی و انتشارات اقبال پس از تخریب آن بخش از ناصرخسرو که راستة کتابفروش­یها بود، به خیابان شاه آباد انتقال یافت، و فعالیت جدّی انتشاراتی جواد اقبال از دهة 1330 ش آغاز شد. جواد اقبال چند سالی رئیس اتحادیة ناشران بود و پس از رسیدن به سن کهولت، پسرانش سعید و مجید و فرشید اقبال کار نشر را ادامه دادند، اما این انتشارات هم مانند عمدة همتایان خود به تدریج از تحرک افتاده است.

 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

منابع:

آذرنگ، عبدالحسین، مقاله تاریخ نشر کتاب در ایران(8)، مجله بخارا، شماره 77و78، سال سیزدهم،دی و مهر1389ش.

----------------، مقاله تاریخ نشر کتاب در ایران(11)، مجله بخارا، شماره 83، سال چهاردهم، مهر و آبان 1390ش.

 

 

 

 

 

  • حسین تولایی خوانساری

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی