آخوند قاشق تراش برای چه به اصفهان آمده ایی؟!(حکایتی از آخوند ملا عبدالکریم خوانساری)
مقبره ملا عبدالکریم (کنارمدرسه بنت الهدی)
آخوند مولا عبدالکریم عالمی فاضل ،فقیه و متکلم و از بزرگان شهر بود که در قرن 13قمری و در دوره قاجار می زیست. وی در خوانسار متولد شد و در نزد علمای این دیار به تحصیل پرداخت. سپس به اصفهان سفرکرد و در اصفهان از علمای آن دیار در فقه ، اصول، حدیث ، تفسیر و دیگر علوم کسب فیض کرد و از علماء برجسته شد. وی پس از آمدن به خوانسار... از بزرگان شد و در بسیاری از موارد مرجع و ملجأ مردم در امور اجتماعی و دینی گردید و در نزد مردم این دیار اعتبار و ارزشی خاص یافت. وی همچنین مدتهای طولانی امام جماعت مسجد دوراه (بازار پایین) بود. ملا عبدالکریم در اواخر دچار ضعف بینایی شد. محل دفن و مقبره ایشان در کنار مدرسه بنت الهدی می باشد.
در تاریخ و در میان افواه عمومی، سینه به سینه نقل شده است که بعد از وقوع قحطی در سال 1288ق ( یعنی حدودا صد و پنجاه سال پیش) به دلیل تنگی معیشت و شدت مرگ و میر ،مردم دچار مضیقه شده و دوسال متوالی در شدت و محنت ماندند تا جایی که باعث مهاجرت عده ای از اهالی شهر به مناطق دیگر شد ولی با وجود این، حکومت اصفهان از ایشان درخواست مالیات داشت.
ملا عبدالکریم و عده ای از بزرگان شهر تصمیم گرفتند به ملاقات ضل السلطان، والی وقت اصفهان بروند و موضوع را با او درمیان بگذارند. پس بزرگانی چون «ملا عبدالکریم» و «سید علی اکبر بیدهندی» و «آقا میرزا محمود عظیمی» و «آقا سید علی علوی» و جمعی از بزرگان شهر به سوی اصفهان به راه افتادند تا از ضل السلطان حاکم وقت اصفهان درخواست لغو مالیات و کمک داشته باشند.
هنگامی که آنان نزد ضل السلطان رسیدند وی از حضور آنان خشمگین شده و با حالتی عصبانی به ایشان اسائه ادب میکند و خطاب به ملا عبدالکریم می گوید: «آخوند قاشق تراش برای چه به اصفهان آمدهای!!!.» آخوندمولا عبدالکریم بدون هیچ درنگی در جواب او می گوید: « آمدهام قاشق هایم را بفروشم» (و این کنایه از شغل اهالی خوانسار و صنعت ایشان بود که از صنایع رایج در شهر در زمانهای دور بود.) ضل السلطان سپس به سید علی اکبر اسائه ادب کرده و سید نیز تحمل نکرده و همان جواب آخوند را به او میدهد. پس از این ماجرا ضل السلطان شروع به خندیدن میکند و به او میگوید که «حقاً فرزند امیرالمومنین علی(علیه السلام) هستی.» و در نهایت درخواست آنها را می پذیرد.
محل دفن ملا عبدالکریم دربازار پایین معروف به بازار دوراه و در مقبره واقع در بقعه ملاعبدالمبین (1260 وفات ق) از عالمان و بزرگان شهر است. از بزرگان دیگر مدفون در مقبره، آخوند ملا محمد باقر فرزند ملاعبدالمبین است. به نظر میرسد در سالهای اخیر سعی در احیاء و بازسازی این قبور فرهنگی شده است که ظاهراً بنابر دلایلی متوقف شده است . امید است مردم و مسؤلین در زمینه بازسازی قبور این بزرگان نهایت اهتمام را داشته باشند و اسامی آنان را برسنگ نوشته ایی ذکر و در محل دفن آنان نصب کنند.
منبع : ابن رضا،سیدمهدی،ضیاء الابصارفی ترجمه علماء خوانسار،جزء الثانی، انتشارت انصاریان،قم:1383شمسی.
- ۹۴/۰۲/۱۹