دوخاندان خوانساریِ تاثیرگزار در نشر جدید کتاب در ایران(1)
تصویرمیرزامحمود کتابفروش خوانساری
یکی از ویژگیهای مردم این دیار اهمیت آنها به کتاب و کتابفروشی ، چاپ و پخش کتاب است. علاقه به کتابت متون - به جهت قریحه ذاتی مردم این دیار در خوشنویسی و خطاطی - را میتوان از سیاههی نسخی که خوانساریها در موضوعات گوناگون کتابت کرده اند با جستجویی ساده در کتابخانه مجلس و کتابخانه ملی ایران به خوبی دریافت.
علاقه به کتاب و کتابت با ورود صنعت نشر کتاب، در بین خوانساریها متوقف نشد و گویی آنان ترجیح دادند میراث و سنت گذشتگان خود را در ماهیتی نو و در قالب صنعت جدید همچنان ادامه دهند...
شاید نخستین محل متمرکز کتابفروشان و ناشران در تهران، در تیمچۀ سرپوشیدۀ حاجب الدوله بوده است که بعداً به تیمچۀ کتابفروشها هم معروف شده است. این تیمچه در تاریخ اندیشه و روشن فکری ایران نقش داشت. تیمچه محل تجمع و دیدار نویسندگان و اهل کتاب بود و کتابهای خطی، چاپ سنگی، مرقعات و مانند آنها در آنجا دادوستد میشد. کتابفروشان تیمچۀ حاجب الدوله کتابداری هم میکردند؛ به این معناکه کتابهایی را از کسانی امانت میگرفتند و به طالبان آنها امانت میدادند.
کتابفروشانی که بعضی از آنها ناشر، و برخی تاجر و واردکنندۀ کتاب هم بودند، در آن تیمچه تمرکز یافته بودند. نام و نشانبرخی از آنها فهرست وار و به ترتیب الفبایی، به این شرح است:
*حاج شیخ احمد شیرازی :ناشر و واردکنندۀ کتابهای عربی.
*حاج شیخ باقر :ناشر و کتابفروش؛ پدر محمدعلی ترقی.
*حاج میرزا علی اصغر کاشانی: کتابفروش؛ پدر محمد رمضانی و سردودمان خاندان.
*رمضانیهای ناشر و کتابفروش، یکی از خاندانهای تأثیرگذار در نشر ایران.
*حاج علی اکبر خوانساری: کتابفروش و ناشر؛ سردودمان خاندان علمیها و شاخه های دختری این خاندان یکی از خاندانهای تأثیرگذار در نشر، کتابفروشی، چاپ، و پخشگری کتاب در ایران
*حاج شیخ محمدحسین خوانساری: کتابفروش.
*حاج محمدحسین کاشانی: ناشر.
* حاج محمدرحیم خوانساری: کتابفروش؛ سردودمان خاندان اقبال، یکی از خاندانهای تأثیرگذار در نشر و کتابفروشی ایران.
*حاج محمدمهدی خوانساری: ناشر؛ شرکت طبع کتاب را یکی از فرزندان او تأسیس کرده است.
* آقا میرابراهیم مرعشی: کتابفروش.
* آقا میرمحمدعلی شیرازی: ناشر؛ سردودمان خاندانی که انتشارات اسلامیه، از ناشران تأثیرگذار ایران، را اداره کردند.
در دوره قاجار و در اولین دوره مجلس شورای ملی در سال 1285ش ، میرزامحمود کتابفروش خوانساری،به عنوان نماینده مردم تهران از صنف کتابفروشان، وارد مجلس شد و نقش بسزایی ایفا کرد.
از خاندانهای معروف خوانساری که در نشر و کتابفروشی، نقش مهمی را در ایران ایفا کردند و همچنان اینکار بدست نوادگانشان ادامه دارد به موارد زیر می توان اشاره کرد:
انتشارات علمیها
از حاج علی اکبر کتابفروش خوانساری، نیای خاندان علمی ها، پیش از این یاد شد .فرزند او حاج محمداسماعیل علمی که تا 1320 ش. حیات داشت، مدت20 سال از عمر 65 ساله اش را در دورة پهلوی اول به کتابفروشی، چاپ و نشر مشغول بود. نام علمی را او در دورة رواج شناسنامه برای خود برگزید و 5 پسرش و 15 نوة پسری و چند نوة دختریش پس از او در زمینه های نشر، کتابفروشی، چاپ و پخش فعالیت کردهاند، و شماری از آنان هنوز هم از ناشران فعال کشور به شمار میآیند. سهم این خاندان، به رغم تفاوتهایی در روش و منش برخی از اعضای آن، در نشر ایران بسیار درخور توجه است. حاج محمد اسماعیل، نسل دوم از پنج نسل خاندان علمی، گذشته از کتابفروشی، در دورة پهلوی اول از هند کتاب فارسی می آورد و می فروخت . او در سفری به مشهد از روسها یک دستگاه چاپ سنگی خرید، به تهران انتقال داد در کوچة حاج نایب در ناصرخسرو چاپخانة کوچکی به راه انداخت و چند کتاب هم برای خودش منتشر کرد. از آثاری که او انتشار داده است اطلاع دقیقی در دست نیست، اما فعالیت چند جانبهاش موجب شد که پسرانش با جنبههای مختلف نشر و فعالیتهای وابسته به آن کم و بیش آشنا شوند.
پسر بزرگش محمدعلی علمی( 1276 - 1356 ش) 8 پسر ناشر از خود باقی گذاشت. محمدعلی علمی ادارة کتابفروشی پدرش را به دست گرفت و در دورة پهلوی اول به کار نشر هم مشغول شد، اما فعالیت انتشاراتی او و برادرش علی اکبر علمی از دهة 1320 ش به بعد قابل بررسی است. «انتشارات علمی»،« نشر علم» و« انتشارات سخن» که از ناشران فعال امروز هستند، به دست چند تن از فرزندان او اداره میشوند. ادامه در پست بعد
- ۹۴/۰۲/۰۳